viernes, 26 de septiembre de 2014

Santa mastitis!

Si penseu que la lactància per a mi ha estat fàcil, esteu equivocats, he patit uns interminables 3 mesos, de suor i llàgrimes. 
Inicialment vaig patir la pujada de la llet, com hem van fer cesària doncs va tardar 5 dies en pujar-me la llet, un desastre, sort que una infermera ens va fer un invent amb una xeringa i una sonda, i mitjançant la mugronera vam poder alimentar la nena i ella continuava estimulant la pujada de la llet.
Després he patit 4 mastitis i un episodi de clivelles. Però no vaig desistir tenia molt clar que volia donar el pit!
El problema es que no em van fer el cultiu de llet fins l’últim episodi i el tractament no era ladequat, per això més avall us insisteixo en que heu de reclamar les proves adients per a que el tractament sigui el que eradiqui la infecció.

No sóc infermera ni llevadora, però si amb la meva experiència us puc ajudar no dubteu en posar-vos en contacte amb mi.

Ara us parlaré de com detectar-ho i com tractar-ho:

Què és sent ?

D' un moment a l'altre el pit senrogeix (com si shagués cremat amb el sol), el toques esta dur i molt calent, pots tenir febre de 38.5º C o més alta, malestar i tremolors, sensació de feblesa pura i dura (això és el que jo vaig sentir), si teniu aquest símptomes aneu a veure el vostre llevador i/o ginecòleg.
De totes maneres us recomano que encara que no esteu amb febre i teniu la resta de simptomes consulteu un especialista.

Que us farà el especialista i si en tot cas no ho fa ho heu de reclamar:
-     exploració i observacde la mama
-     Ecografia decla mama per descartar abscés de llet
-     Cultiu de la llet (extracció manual)
-     Diagnòstic
-     Tractament preventiu (antibiòtic, ibuprofè i paracetamol) i recomanacions
-      Quan s'obtinguin els resultats del cultiu adequar el tractament.


Què fer?

Seguir les pautes recomanades per el especialista:

-     "Paños frios i calientes", una tovallola molla calenta abans de donar el pit per obri els conductes i després el fred (una bossa de pèsols)per a que la pujada de la llet sigui lenta i la temperatura del pit baixi.
-   Una fulla de coll al pit ajudarà a calmar el dolor ( trencant els nervis amb una ampolla de vidre)
-     Que el vostre llevador us corregeixi la postura a l'hora de donar el pit.
-     Comproveu amb el pediatra que el vostre nadó no tingui el fre de la llengua curt.
-     Descanseu, es hora de acceptar les ajudes de família i amics
-     Oblideu-vos de la neteja del pis... El més important sou vosaltres dos mare i fill
-     Si teniu la meva sort, i la vostra parella esta disposada, que us faci un massatge per drenar el pit. (Foto mes avall)
-     I sobretot fer el tractament recomanat.

Encara que sigui una infecció, la teva llet no li farà mal al teu fill, és molt important seguir donant el pit afectat, doncs deixar de amamantar podria facilitar la creació d'un abscés, és important  mantenir el pit tou, però ull! No abuseu en donar sempre el mateix pit, ni de crear més preses de les que necessita el teu infant, ni tampoc del tirallet, com més succió, més estimulació, i més producció de llet.

Si utilitzem el tirallet sempre utilitzeu-lo menys de 5 min, tot el que superi això és estimular més la producció de llet ( en una altra entrada parlarem de la conservació de la llet materna)

Pro biòtics i lactància:

La mastitis es produeix bàsicament per una alteració del tipus de microorganismes que hi ha a la glàndula mamària, que durant l'època de la lactància conté una macrobiòtica (flora) bacteriana equilibrada composta entre altres per estafilococs, estreptococs i lactobacil·losi. A la mastitis infecciosa apareix un augment dels estafilococs i estreptococs i descens de lactobacil·losi.

El objectiu del tractament amb pro biòtics consisteix a l'administració dalgunes dels lactobacils presents habitualment a la llet materna, però que no es troben, o estan molt disminuïts, a la de les mares afectades ja per una mastitis, restableixin així el equilibri microbià.

Segons diversos investigadors, el tractament exclusivament amb lactobacils està indicat en els casos de mastitis lleu o moderada, mentre que quan la dolen cia es més greu és preferible la acció combinada amb antibiòtics compatibles amb la lactància.

Us recomano consultar dos pàgines web:

-     albalactancia.com (també tenen pagina de Facebook, on si teniu algun dubte podeu enviar un privat i us contesten al moment)
-     e-lactanciar.org  (pàgina on podeu consultar tot tipus de medicament i en quin grau poden afectar al vostre infant 100% fiable i guiat per metges)

Desprès d'haver viscut tot això estic orgullosa de poder continuar amamantant la meva criatura.
Espero que us hagi servit per informar-vos.
Sempre amb el respecte què és mereix qualsevol mare a decidir el que més li convingui.
Però sigueu valentes! És un sentiment únic i preciós! 

Fins aviat!



No hay comentarios:

Publicar un comentario