miércoles, 22 de octubre de 2014

EDUCACIÓ EMOCIONAL


Com educar en les emocions???
Emocion, sentiments... Educar?
Encara que sembli extrany aquestes paraules cada cop es veuen més sobint en la mateixa frase. Pensem... anys endarrera no es mostraven les emocions, els petons i el afecte a la parella eren mal vistos, el plor, la tristor eren mostra de feblesa, els homes havien de ser freds com el gel i les dones sumises... 
Avui en diaestem en llibertat de mostrar els nostres sentiments, però despres de tants anys de repressió sabem expresar-los de manera correcta, en el moment idoni amb la intensitat adequada?
Com podem ajudar als nostres fills a entendre les emocions i a saber-les expressar correctament?
Els sentiments, les emocions bàsiques són innates, afortunadament ens estan fent descobrir la prioritat que hauriem de donar al aprenentatge emocional, i no reprimir-nos com em fet durant tants anys i sobretot l'adquisició de valors que habitualment queda en segon plà. 
Segons E.Punset, el requisit indispensable per aprendre a gestionar les emocions, és saber comptar amb la resta del grup. La intel·ligència emocional o de qualsevol tipus, o es social o no es intel·ligent.
Sempre he cregut que la nostra existència no tendria sentit sense l'entorn social què ens envolta, i estareu d'acort amb mi qué ès el que mantè la nostra cordura... Em de ser capaços d'entendre que conmou, perturva als que tenim al nostre voltan.
Us proposo una reflexió...
No creieu que si els nostres fills reben una bona educació emocional, per tant saben gestionar els seus sentiments i emocions, és mouran per les xarxes socials amb més responsabilitat, prudència i respecte. 
Una bona reflexio d' E.Punset, si un infant no aconsegueix adaptar-se al entorn social de l'escola (ull! no estem parlant de qualificacions), com no té cap altre entorn social, posteriorment es molt provable que no acabi d'encaixar en la societat i per tant arribar recurrint a la violència, baralles i drogues.
Ell també proposa qué la gestió emocional s'hauria de començar a promoure a les aules perquè la repercusió negativa disminueixi.

QUÈ SÓN LES EMOCIONS?
Segons Wikipèdia, les emocions són reaccions psicològiques que representen maneres d'adaptació a certs estimuls del individu quan perceb un objecte o persona, lloc, aconteixement o record important.
Conductualment, serveixen per establir la nostra posició aamb respecte al nostre entorn.
Les emoicons actuen també com depòsits d'influència innats i apreses, poseeixen certes característiques invariables i altres que mostren certes variacions entre els individus, grup i cultures.
INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL
Consisteix en:
Conèixer les pròpies emocions
Conduïr les emocions
Motivar-se a si mateix
Reconeixer les emocions dels demés i establir relacions possitives amb altres persones, d'això se n'anomena consciència emocional.
Desenvolupar l'habilitat per regular les pròpies emocions
Pujar el umbral de tolerància a la frustració
Prevenir els efectes nocius de les emocions negatives 
Desenvolupar l'habilitat de automotivar-se
Adoptar-se una actitud positiva davant de la vida
Aprendre a fluir

Enllaços:
http://www.jornadeseducacióemocional.com/material-edicions-anteriors
http://www.tv3.cat/bricolatgeemocional
http://www.infocoponline.es/pdf/Educar.les.emocions.FAROS.pdf
http://www.xtec.cat/~jcollell/ZAP%20Trac.pdf



No hay comentarios:

Publicar un comentario