martes, 21 de abril de 2015

COLLIT I/O COHABITACIÓ

Sovint ens preguntem que quina serà la millor manera de dormir als nostres fills...

En primer lloc com fer-los dormir, que si en braços, que si al cotxet, cantant, “brincant”, que si son soneta, o també tenim el "ea ea ea", o el "oi oi oi", la lluna la pruna, que si acarones, que si dones el ditet... tot són recursos que provem del dret i del revés per poder fer-los dormir i tu poder gaudir d'aquesta estona de pau (ja sigui curta o bé llarga).

No us preocupeu... per la meva jove experiència, crec que NO valen els retrets de, "l'acostumaràs a dormir en braços... després no et voldrà dormir de cap altra manera". Doncs bé, encara no conec cap mare que dormi el seu fill de 7 anys a braços, o bé que s'hagi lesionat per culpa de gronxar el cotxet, o que quedi sotmesa en una afonia crònica per culpa de cantar-li moixaines al seu nadó, per tant pares i mares foteu-li’n a tort i a dret, penseu que són moments únics que no es tornaran a repetir!!!

Avui en dia els especialistes busquen un nom per a tot el que els hi genera curiositat, i com tenim dos mots ben interesants en el tema del dormir:

COHABITAR i COLLIT

Cohabitar significa dormir en la mateixa habitació en un altre llit individual o bé en un bressol al costat dels pares.

Collit, s'anomena quan l'infant dorm amb els pares. Pot fer-se de diferents maneres des de dormir dins del mateix llit , tenir un bressol especialment dissenyat per ser una continuació del llit dels pares.

Regirant articles i informació vària sobre aquest tema me creuat amb milions d’opinions, amb diversitat de matisos. Com bé diuen “per a gustos colors”.
El que més m’ha sorprès no és la falta de comprensió, ni tampoc el poc respecte a la LLIURE decisió... el que m’ha cridat l’atenció i crec que estareu d’acord amb mi és aquesta estúpida campanya de publicitat a Milwaukee.

Sóc Tècnica en Gràfica Publicitària… i aquesta mena de publicitat em repugna!

                                    



És una campanya per reduir la taxa de “Mort súbdita” en nadons. Podeu imaginar una cosa mes absurda?? No em refereixo al motiu, em refereixo a l’eina emprada.
Les campanyes haurien d’anar a favor de la informació  i no buscar la por o el desconcert per evitar una conducta.  La por no ens aporta res més que inseguretat,  de la informació en traiem coneixement i prevenció!
Un exemple clar, quan escoltem campanyes de seguretat en transit, no ens diuen NO CONDUEIXIS, ens mostren que no em de fer per tenir un nivell alt de seguretat.

En aquestes imatges hi ha molts factor que van en contra del collit, com per exemple, el nadó dormint de boca terrosa, nòrdics, molts coixins i llençols....

És evident que cap família que vulgui fer collit deixarà al seu nen en un llit així  i en aquestes postures perquè és un perill!
El collit com moltes d’altres coses pot ser perillós si es fa malament però segur si es prenen un seguit de mesures, diria de sentit comú però ja sabeu que tot sovint ens falla:
·       No col·locar el nadó entre coixins.
·       Si dorm en un bressol  que va adossada al llit tapar els possibles forats perquè el nadó no quedi atrapat entre els dos matalassos. i prendre les mateixes precaucions en el cas de que dormi al llit, entre el llit i la paret.
·       No utilitzar edredons pesats, amb llaços o plecs.
·       Deixar la porta de l’habitació oberta perquè hi hagi una bona ventilació.
·       No practicar el collit si algun dels progenitors se sent molt cansat (o treure’l del llit)
·       El nadó mai ha de dormir de boca terrosa ( ni  al llit familiar ni al bressol)

Qui no ha de practicar collit:

·       Si  els pares dormen en un sofà o en un llit d’aigua.
·       Els pares fumadors amb un nadó menor de 14 setmanes.
·       Els pares que prenguin medicaments com somnífers, drogues o alcohol.
·       Els progenitors amb obesitat mòrbida.

És fàcil oi...??
En el meu cas hem fet cohabitat, l’espai és un dels grans inconvenients. És molt còmode sobretot per als nadons lactants i encara més per les mares. He de confessar que alguns dies hem fet collit, sobretot si el nadó esta inquiet o malalt, és magnífic veure com es reconforta, com es sen tant protegit i agafa el son tan ràpid...
He de confessar però, què es despertava molt sovint, quan tossíem, si t’aixecaves... i vam decidir provar de portar-la a la seva habitació, i va ser així com la Dúnia després de 3 mesos va tornar a dormir tota la nit sencera.

I el teu nadó, com dorm, dormia, dormirà? Comparteix la teva experiència!


Fins la pròxima

1 comentario:

  1. Encara que hi hagi passat molt temps des que vas escriure l'article, m'agradaria dir-te que ha estat de gran interès i ajuda per a mi. Una salutació i mil gràcies.

    ResponderEliminar